Chcete zmírnit příznaky klimakteria? Jezte včelí produkty a červený jetel

Zpravidla mezi čtyřicátým a padesátým rokem prochází ženy obdobím, které se označuje jako přechod neboli klimakterium. Jde o psychicky i fyzicky náročnou etapu plnou hormonálních změn, s nimiž se každá žena vyrovnává zcela individuálně. Naprostá většina z nich však trpí nevolnostmi, prudkými výkyvy nálad či návaly horka. V tomto článku poradíme, jak je možné zmírnit příznaky přechodu přírodní cestou. S příchodem klimakteria, které většinou nastává šest až sedm let před poslední menstruací, je zvláště důležité dbát na zdravou životosprávu a pestrou stravu. Ženské tělo je pak na typické příznaky přechodu lépe připraveno. Mezi typické symptomy patří například bolesti hlavy, nevolnosti, podrážděnost, návaly horka, noční pocení či bušení srdce. Správná kombinace vhodně zvolených potravin z přírodních zdrojů však může pomoci překonat příznaky klimakteria, či je dokonce zcela odstranit. Konzumujte sladké potraviny, ale ne sladkosti Během období klimakteria by žena měla vyhledávat stravu, která je složena také z potravin podporujících tvorbu energie v těle. Ideální jsou zejména pokrmy s jemně sladkou chutí, které se mohou kombinovat s ovocem či zeleninou. „Všechna jídla, která si žena v období klimakteria připravuje, by měla být snadno stravitelná. Pokud by pokrmy příliš zatěžovaly žaludek, mohly by způsobit nepříjemné nevolnosti. Lehké a krátce tepelně upravené pokrmy je potom vhodné doplňovat například čerstvými zeleninovými saláty. Základem bohaté stravy jsou vitaminy a další látky získané z přírodních zdrojů, například z včelích produktů, sóji či červeného jetele,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí ženám přírodní přípravky pro období klimakteria. Potravina č. 1: Včelí produkty a vitamin C Mezi potraviny příznivě působící na nepříjemné příznaky přechodu patří včelí produkty. Včelí mateří kašička, květní a fermentovaný pyl jsou totiž významnými zdroji vitaminů a minerálů. Důležitý je také příjem vitaminu C, který by ženy měly doplňovat zvlášť. Připívá totiž k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je proces doprovázející přirozené stárnutí organismu. Zároveň má vitamin při dodržování doporučeného množství schopnost mírnit únavu a podporovat zdravou činnost nervové soustavy. Pokud chce mít žena jistotu, že tělu dodává potřebnou denní dávku obou těchto látek, může zvolit jejich doplňování formou želatinových kapslí s kombinovaným obsahem včelích produktů a vitaminu C. Potravina č. 2: Sója V období přechodu by měly ženy řadit do svého jídelníčku také stále oblíbenější sóju. Sojové boby se totiž řadí mezi nejbohatší zdroje rostlinných estrogenů, protože obsahují takzvané izoflavony. Tyto cenné látky přispívají především k udržení dobrého stavu ženské pokožky a podporují zdravý růst vlasů. Navíc je sója bohatým zdrojem bílkovin. Pokud žena této potravině neholduje, může zvolit formu doplňků stravy. Kapsle s potřebným denním množstvím se obvykle užívá před snídaní a poté po večeři. Potravina č. 3: Červený jetel Červený neboli také luční jetel je možné užívat jako účinné dochucovadlo pokrmů, případně pro přípravu teplých nápojů. Výzkumy však ukázaly, že tato léčivá bylina obsahuje také látky podobné ženskému hormonu estrogenu. „Červený jetel obsahuje fytoestrogeny, které jsou příbuzné ženským pohlavním hormonům izoflavonům. Úbytek fytoestrogenů, k němuž v období klimakteria přirozeně dochází, má za následek zhoršení fyzického i psychického stavu ženy. Může vést k návalům horka či náhlým výkyvům nálad. Konzumovat syrový červený jetel tak, aby žena pokryla potřebné denní množství fytoestrogenů 50 mg, je však téměř nemožné. Hladina obsažené látky je tam pro tento účel příliš nízká," objasnil Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí přírodní produkt Sarapis Soja z bylinného extraktu z červeného jetele, sóji či obsahem včelích produktů, jenž pokryje dostatečnou denní dávku fytoestrogenů. Potravina č. 4: Celozrnné obiloviny Mezi čtyřicátým a padesátým rokem života ženy dochází vlivem klimakteria velice často k navýšení tělesné hmotnosti a ke zvýšení krevního tlaku. Pro udržení zdravé životosprávy a zmírnění nevolností by se tedy žena měla zaměřit na příjem vlákniny, která pomůže upravit její zažívání. Vláknina je bohatě obsažena v celozrnném pečivu, které je navíc důležitým zdrojem energie, komplexních polysacharidů, bílkovin, B vitamínů, minerálů a stopových prvků. Vlákniny by žena měla denně zkonzumovat ideálně 25-30 gramů. Ke zvýšení obsahu plnohodnotných bílkovin je vhodná její kombinace s luštěninami.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz