Nájemní bydlení v Praze zažívá dramatické změny

V Praze 7.11.2023 Trh s pronájmy v centru Prahy se v posledních letech významně mění – to vyplývá z aktuálních zkušeností zavedené realitní kanceláře LEXXUS NORTON, která se soustředí zejména na prémiový segment nájemního bydlení. Své postřehy a analytické poznámky nabízejí Peter Višňovský, Operations Director společnosti LEXXUS NORTON, a Martina Uhnavá, realitní agentka s více než patnácti lety zkušeností v oboru.

 

Generační obměna

Změny, které LEXXUS NORTON na trhu pozoruje, nejsou pouze následkem covidové pandemie, jak by se možná nabízelo. Jde mnohem více o souhru několika různých trendů a skutečností.

Výrazný posun zaznamenalo hlavně bydlení v centru Prahy – a jedním z důvodů je i generační obměna v řadách klientů. „Je to trend, který trvá už přibližně pět let,“ vysvětluje Martina Uhnavá. Dřív podle jejích slov přijížděli do Česka pracovat seniorní zahraniční manažeři ve středním věku, kteří měli odrostlejší a samostatnější děti, chtěli si proto užívat život v historickém centru metropole. „Teď jsou to spíše mladší rodiny, které chtějí mít zázemí v těsném okolí bytu nebo domu. Lokalitu si proto vybírají především podle toho, kde najdou mezinárodní školu pro své děti, centrum Prahy je pro ně v tomto směru nekomfortní,“ vysvětluje.

Mění se ale také to, z jakých zemí se zájemci o nájemní byty rekrutují. Zatímco před pandemií přijížděla velká část klientů ze Spojených států a Češi tvořili v prémiových nájemních bytech pouze asi 10 až 15 % klientely, v současnosti je poměr cizinců a tuzemských nájemníků prakticky 50/50. „Všímáme si, že Češi jsou nyní ochotnější si byty v centru Prahy několik let pronajímat a až po čase si vzít hypotéku na vlastní bydlení – ať už v centru, nebo v jiné části města,“ poznamenává Peter Višňovský.

 

Náročnější klientela a nový typ rezidenčních projektů

Citelně také vzrostly nároky klientů na to, jaký komfort by mělo prémiové nájemní bydlení poskytovat. „Stále významnější roli hraje požadavek na pohodlné parkování přímo v domě, kde lidé bydlí,“ říká Višňovský. „To je bohužel v případě historických domů v centru Prahy většinou nedostupné.“ „Nezbytná je atraktivní a kvalitní rekonstrukce bytu, zejména to platí o koupelnách a kuchyních,“ doplňuje Martina Uhnavá. Ze zkušenosti její a jejích kolegyň a kolegů také vyplývá, že výrazně snáze se v současnosti pronajímají zařízené nemovitosti – komfort klienti vyžadují i v tomto ohledu.

Zatímco střed Prahy zažívá znatelný útlum poptávky, zájem roste o nový segment – nájemní rezidenční projekty, tedy domy, které developeři stavějí od začátku s úmyslem byty pronajímat. „Dříve šlo o spíše okrajový fenomén. Dnes se nájemní projekty počítají na desítky, přičemž další jsou právě teď ve výstavbě,“ říká Peter Višňovský. Mezi takové patří i holešovický projekt Mozaika od společnosti Heimstaden, největšího pronajímatele bytů v Evropské unii. LEXXUS NORTON v tomto projektu exkluzivně pronajímá celkem 178 bytů.

Klientům takové bydlení přináší komfort v celé řadě různých ohledů a mají ho opravdu rádi. Oceňují, že jde o nové byty, které si nepronajímají od vrtkavého jednotlivce, ale od stabilní firmy, že mají 24 hodin denně k dispozici recepci i správce, takže je o jejich potřeby kdykoli dokonale postaráno. Výhodou je i jednotná sousedská struktura v takových projektech – všichni obyvatelé projektu jsou nájemníci, a tudíž nemůže vznikat konflikt zájmů mezi bydlícími majiteli a nájemníky. Obyvatelé navíc mohou své nájemní bydlení plánovat dlouhodobě – nemusí se obávat rizika, že majitel byt prodá a nový vlastník jej nebude chtít dále pronajímat.

 

Nabídka a poptávka se vrací do rovnováhy

Oproti předchozím třem letům se situace postupně stabilizuje. Mohutný převis poptávky vedl k tomu, že byli majitelé nemovitostí při výběru nájemníků mnohem náročnější a mohli si klást celou řadu požadavků. Omezení se tak v řadě případů týkala kupříkladu domácích zvířat, která mnozí majitelé vnímají jako potenciální problém. „Během pandemie si řada rodin pořídila domácí mazlíčky, takže se mnohem častěji setkáváme s klienty, kteří hledají byty, kam se mohou nastěhovat se psem nebo kočkou,“ poznamenává Martina Uhnavá. Tato okolnost se dá snadno ošetřit například zvýšením kauce nebo speciálním pojištěním. Celkově lze pozorovat na prémiovém nájemním trhu jisté uklidnění. Majitelé již nemají přehnaná očekávání, vědí, že mohou nájemce hledat déle, než byli zvyklí, a jsou vůči potenciálním nájemcům vstřícnější.

 

LEXXUS NORTON

Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.

 

Kontakt
LEXXUS a.s.
Realitní kancelář - největší prodejce novostaveb v Praze
Panská 6
11000, Praha 1
Telefon: +420 221 111 999
E-mail: katerina.veckova@lexxus.cz
http://www.lexxus.cz



Kontaktní manažer: Kateřina Vecková
Marketing manager
Email: pr@lexxus.cz
Telefon: +420 221 111 999

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz