Není nad zlato! To investiční určitě!

Zlato lidstvo provází odnepaměti. A jiné to není ani v současné době, kdy se tento drahý kov stal především vyhledávanou investiční komoditou. To má své důvody, s nimiž vás v následujícím článku seznámíme.  

Za výjimečnými vlastnostmi zlata podepisující se na jeho výsledné ceně stojí především jeho vlastnosti. Především jeho odolnost – fyzická, chemická stejně jako proti korozi. Jeho cenu ovšem ovlivňuje i jeho vzácnost. Za posledních 6 tisíc let bylo vytěženo „pouhých“ 150 tisíc tun, což z tohoto drahého kovu činí nejvzácnější přírodní zdroj na světě. 

Zajímavosti o zlatě

Víte, že zlato najdeme i v našem těle? Jedná se o zhruba 0,2 mg zlata obsaženého především v lidské krvi. Malé stopy zlata byly však zaznamenány i v listech eukalyptu. Zajímavostí také je, že vodu na zlato přeměňuje zemětřesení. A tušíte, kolik váží vůbec nejtěžší zlatá cihla světa? Je to neuvěřitelných čtvrt tuny, tedy 250 kg. Mít ji tak někde uchovanou, máme do konce života vystaráno. A spolu s námi i několik našich příštích generací. 

Zlatem proti inflaci

Vraťme se ale na zem. Nemusíme mít hned ve sklepě schovanou jednu velkou těžkou zlatou cihlu. Ona by postačila i menší. Nebo několik zlatých mincí či dukátů, kterými se v současné době zásobuje spousta chytrých investorů. Těch, kteří vědí, že zlato je velmi účinnou zbraní proti inflaci. Důvodem je, že jeho koupě je oproštěná od DPH. Stojí-li proto investor před volbou zlato, nebo umělecký artefakt, zvolí většinou zlato. 

Velký zájem o investiční zlato

Takovýchto investorů v posledních letezch raketově přibilo. Rekordní zájem nových klientů zaznamenal například nejznámější český e-shop se zlatem www-zlate-mince.cz. Podle jeho zakladatele Pavla Trtíka je nákup zlatých slitků atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. „Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého.“ 

Ochraňte své úspory

Dříve přitom bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. „Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Pavel Trtík. 

Zlato versus stříbro

Jiná situace vládne na trhu s investičním stříbrem. To ve formě investičních mincí (bullions) nebo slitků má vůči zlatu zásadní nevýhodu. Při jeho nákupu jste nucení platit DPH. Stříbro na rozdíl od zlata není od daně z přidané hodnoty ve výši 21 procent osvobozeno. Střadatelé si tak snadno spočítají, že nákupem zlata zkrátka více ušetří. 

Vedou švýcarské zlaté slitky 

Buďme ale konkrétní. Jaká forma zlata je pro investování nejvhodnější? Mezi českými investory jednoznačně vedou světově proslulé, a přitom cenově dostupné švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus (nezaměňujte s německou rafinérií podobného jména: Heraeus). České zlaté slitky na trhu bohužel nenajdete. Žádná česká mincovna totiž zlato ve formě slitků nevyrábí. 

Diskrétní zlato? Elegantní zlaté mince

Sháníte zlato v diskrétnější podobě? A neoznačené sériovým číslem? V tom případě pro vás správnou volbou budou zlaté mince Wiener Philharmoniker. V dobrých e-shopech získáte zcela nové mince ročníku 2021. Krásné, nedotčené mince si můžete koupit za cenu zlata stejně jako výše zmíněné zlaté slitky. 

Sběratelé volí svatováclavské dukáty

Sběratelé však upřednostňují spíše zlaté dukáty vydávané v omezeném nákladu například jen několik set kusů. Patrioti si oblíbily především dukáty svatováclavské tradiční velikosti a ryzosti, kterou ustanovil před mnoha sty lety český panovník a římský císař Karel IV. Tehdy se dukáty razily ze zlata těženého na našem území v Jílovém u Prahy. 

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz