Úsporný dům ze slámy stavěl vlastníma rukama tři roky

Jan Chvátal měl k ekologii vždycky blízko. Proto chtěl dům co nejšetrnější k přírodě. „Chtěl jsem ukázat, že dům ze slámy může být moderní jak na pohled, tak z hlediska provozu. A také, že je možné ho postavit svépomocí,“ vysvětluje Chvátal. Ten si po slavnostním vyhlášení desátého ročníku soutěže E.ON Energy Globe odnášel domů hned dvě ocenění. Se svým projektem totiž vyhrál nejen v kategorii Stavba, ale stal se též absolutním vítězem celé soutěže.

Pane Chvátale, jak se u vás vlastně zrodila myšlenka postavit si pasivní dům ze slámy?

Chtěli jsme s rodinou dům, který by byl co nejšetrnější k přírodě. Tento způsob stavění nás prostě zaujal a nadchnul. Už při samotné výstavbě vzniklo minimum odpadu, protože jsme používali převážně přírodní a obnovitelné materiály. Do stavby jsme se s nadšením vrhli před pěti lety, já na ni pak vlastníma rukama pracoval na plný úvazek celé tři roky.

Hlavní devizou našeho projektu je podle mě to, že ukazuje, jak může být dům ze slámy na pohled i z hlediska provozu moderní. A také, že je možné ho postavit svépomocí. Já se navíc snažím předávat své zkušenosti z reálné stavby všem ostatním nadšencům, kteří by si rádi takový dům postavili.

Jak vás napadlo, že budete své zkušenosti sdílet a pomáhat tak ostatním nadšencům?

Chápu to jako jakousi pomyslnou splátku dluhu vůči lidem, kteří s námi v době plánování a stavby sdíleli své zkušenosti a pozvali nás k sobě domů. Jeden rozhovor s člověkem, který postavil dům, vám dá víc než přečtení několika knih. Já už jsem pak v průběhu stavby začal psát blog www.slamacek.cz. Zároveň jsem se radil a sdílel zkušenosti s dalšími lidmi, kteří stavěli podobné domy. Zaujaly mě také aktivity Centra Pasivního domu, a tak jsme zařadili náš dům do jejich databáze pasivních domů. Účastníme se rovněž jejich každoroční akce Dny pasivních domů.

Kolik lidí už využilo vašich rad a zkušeností? Jak velký je vlastně zájem lidí v České republice o stavby ze slámy?

Za těch pět let se u nás bylo podívat a inspirovat okolo tří stovek lidí. Tím, že jsme v domě už začali bydlet, se snažíme tento okruh lidí omezovat opravdu jen na skutečné zájemce o podobnou stavbu a ty, kterým naše zkušenosti mohou zásadně pomoct. S další více než stovkou lidí jsem konzultoval jejich projekty a dotazy po mailu či telefonu. A dosah našeho webu či různých článků ani nedokážu odhadnout.

My totiž nepomáháme jen lidem, kteří mají zájem o slaměné stavby. Ten okruh je daleko širší. Patří mezi ně i zájemci o pasivní domy a různé s tím související technologie, lidé, kteří se chystají stavět svépomocí, či vlastně kdokoli, kdo se chystá stavět rodinný dům. Ale neustále mě příjemně překvapuje, kolik zájemců o stavění z přírodních materiálů je. A také, kolik slaměných staveb už v České republice vzniklo. Sice neexistuje nějaká centrální databáze, ale podle informací, které mám, bych to odhadl klidně na dvě stovky domů.

Váš dům vizuálně ladí s okolní přírodou, a to nejen díky zeleným střechám a dřevu. Na jakých principech ale funguje? Jak šetří energii?

Základním principem je, že díky velmi dobré tepelné izolaci veškerých konstrukcí a výplní potřebuje dům jen velmi málo energie na vytápění. Tomu pomáhá i vzduchotechnika se systémem zpětného získávání tepla, a také poměrně hodně prosklená jižní stěna. Energie, kterou skrz okna i v mrazivých dnech přinášejí sluneční paprsky, stačí na příjemné vytopení celého prostoru. Slunce nám navíc díky střešní fotovoltaické elektrárně dodává i elektrickou energii na provoz elektrospotřebičů a dohřev teplé vody. V zamračené dny pak přitápíme dřevem v krbové vložce.

Zvoleným způsobem vytápění zatěžujete okolní přírodu jen minimálně. Jak ale takový provoz vypadá v číslech?

Veškerá energie na provoz 160 metrů čtverečních stojí naši čtyřčlennou rodinu jen okolo 700 korun měsíčně. Dešťovou vodu ze střechy využíváme pro splachování na toaletách a při zalévání zahrady. Díky tomu ušetříme ročně více jak 40 procent pitné vody. Vodou ze střechy nad částí terasy pak napájíme malé zahradní jezírko.

Vy už teď máte za sebou slavnostní galavečer a vyhlášení soutěže E.ON Energy Globe. Jak jste se cítil, když jste přebíral ocenění nejen pro nejlepší stavbu, ale i celkového vítěze?

Šli jsme tam s manželkou bez jakýchkoli očekávání. Oba teď máme poměrně pracovně náročné období, a tak jsme si šli hlavně odpočinout a pobavit se. To se nám v konečném důsledku podařilo. Mezi nominovanými, předávajícími i dalšími hosty jsme totiž potkali plno známých, ale též inspirativních lidí, s nimiž byla radost si povídat.

Myslím, že část hlasujících zaujalo, že otevřeně mluvíme o problémech, které nás v průběhu stavby potkaly, a že s ostatními sdílíme naše vlastní zkušenosti. Z vlastního předávání ocenění si upřímně moc nepamatuji. Těším se, až to uvidím v televizi.

Musel to pro vás být tedy opravdu vzrušující večer. Mění nějak vítězství v soutěži E.ON Energy Globe vaše plány? Plánujete ještě dům nějak zdokonalovat?

Z vítězství mám samozřejmě ohromnou radost. Vnímám to jako projevení zájmu o to, co jsem udělal, a také jako jistý druh ocenění. Ovšem, popravdě řečeno, nějak zásadně se tím pro mě nic nemění. Chci dál pokračovat v osvětě ohledně stavění z přírodních materiálů, pasivních domů a stavby svépomocí. Nadále budu rád prostřednictvím webu slamacek.cz, e-mailů či osobně poskytovat rady a zkušenosti zájemcům, kteří se chystají stavět podobný dům a mají zájem o naše zkušenosti z reálné stavby.

Největším oceněním je pro mě to, že jsem dokázal náš dům dostavět a že se nám v něm krásně žije. Žádnou další technologii neplánujeme využít, jelikož dům je dostatečně úsporný. Spíš mám pořád dlouhý seznam drobných dodělávek, hlavně co se týká interiéru. Jako majitel domu jsem totiž zjistil, že slovo „dům“ je vlastně sloveso času průběhového. (směje se)

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz