Máte rádi dýni? Zkuste 3 unikátní recepty šéfkuchaře Aqualandu

Vymýšlení stále nových a netradičních receptů dá zabrat nejedné kuchařce či kuchaři. Šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel však pro vaši inspiraci připravil atraktivní podzimní menu. Hlavní ingredienci představuje chutná a oblíbená sezónní plodina: dýně. Po nekonečné jízdě v aquaparku si tak návštěvníci mohou v restauraci Imperium Restaurant vychutnat netradiční verzi dýňové polévky či například pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem. Recepty však mohou být i inspirací pro domácí překvapení v podzimních pochmurných večerech. Držíme pěsti! Dýňová polévka se švestkovou smetanou (4 porce) 500 g očištěné muškátové dýně 1 střední cibule 1 mrkev 1 PL másla + 1 PL oleje 1 l zeleninového vývaru 2 PL cukru krystal 250 ml smetany 33% Bílý pepř, sůl 150g zakysané smetany 1 PL švestkových povidel Dýni rozpůlíme, vložíme do plechu, mírně pokapeme vodou a pečeme 25 minut na 140 °C. Po upečení dýni vydlabeme. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme najemno a restujeme na másle s olejem. Jakmile je cibule růžová a mrkev uvolňuje barvu, přidáme vydlabanou dýni, cukr, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme zhruba 25 minut tak, aby veškeré suroviny byly měkké. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, poté propasírujeme přes jemné síto. Polévku dochutíme podle chuti solí a pepřem. Zakysanou smetanu promícháme se švestkovými povidly a při podávání vložíme lžíci švestkové smetany do horké polévky a podáváme. Klasická dýňová polévka dostane spolu se zakysanou smetanou a švestkovými povidly jiný rozměr chuti. Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde. Pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem a restovanými liškami na brandy (4 porce) 800 g kančího hřbetu 1 snítka rozmarýnu Olej, sůl, čerstvě mletý pepř 400 g krup 250 g očištěné a upečené dýně Hokaido 2 PL másla 2 stroužky česneku 200 g čerstvých lišek 2 cl brandy Kroupy zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném varu za občasného míchání do měkka. Po uvaření scedíme. Pánev rozehřejeme s nepatrným množstvím oleje a opečeme nakrájený česnek, poté přidáme měkkou předpečenou dýni a rozmačkáme na kaši. Přidáme kroupy a lžíci másla, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Kančí hřbet zbavíme vrchní šlachy, která by maso při tepelné úpravě znehodnotila. Očištěný hřbet osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Poté obalíme v nasekaném čerstvém rozmarýnu a mírně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené maso dáme do pekáče, přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Dopečeme na 120 °C dle velikosti kusu masa zhruba 10 až 15 minut. Lišky překrájíme na poloviny a krátce orestujeme na másle, zakápneme brandy a dovaříme. Takto připravené jídlo je možno podávat. Při správné úpravě bude hřbet uvnitř růžový a šťavnatý. Společně s krupetem a chutí lišek na brandy vzniká skvělé podzimní jídlo. Fotografii pokrmu si můžete stáhnout zde. Šlehaný tvaroh s hruškovo-dýňovým kompotem a lískovými oříšky (4 porce) 200 g měkkého tučného tvarohu 2 PL cukru krystal 1 zralá hruška 100 g očištěné máslové dýně 1 celá skořice 1 hvězdička badyánu 4 PL cukru krystal Šťáva z ½ citronu 80 g lískových oříšků Hrušku oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na drobné kostky. 4 PL cukru nasypeme do rendlíku a dáme na mírný oheň. Jakmile se cukr začne tavit, vložíme nakrájenou hrušku a dýni. Zastříkneme citronovou šťávou, přidáme skořici, badyán a promícháme. Mírně povaříme tak, aby byly zachovány kousky hrušky a dýně. Tvaroh společně s cukrem šleháme, dokud nepřestane cukr uvnitř třít o stěnu mísy. Lískové oříšky přesekáme nadrobno a krátce orestujeme na suché pánvi. Vyšlehaný tvaroh podáváme společně s kompotem a teplými oříšky. Jakmile oříšky orestujeme, intenzivněji se uvolní jejich chuť a vůně. Tvaroh společně s hruškami a dýní utvoří skvělou podzimní variaci, kterou velmi zpestří teplé restované oříšky.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz