Na Královéhradecku začala zemědělcům jarní sezóna
Hradec Králové - Po letošní dlouhé zimě vyrazili zemědělci konečně do polí, které postupně osychají. Na Královéhradecku začali zemědělci sázet brambory, cibuli a vysévat zelí. Spoléhají přitom na to, že čeští spotřebitelé jim dají přednost před levným dovozem ze zahraničí. „Mokrá pole komplikovala vjez zemědělské techniky, proto jsme museli počkat, až to trochu oschne,“ popisuje farmář David Smetana, který se specializuje na pěstování brambor, cibule a zelí. Právě tyto komodity patří do tradiční české zemědělské sféry. V našich podmínkách jsou brambory druhou nejdůležitější potravinou, průměrná spotřeba na osobu za rok se u nás pohybuje kolem 75 kilogramů. Zelí, které se právě teď vysévá, se bude sklízet na podzim. Do té doby se o ně zemědělci musejí postarat a ochránit je před škůdci. Nejranější brambory se na trh dostanou v červnu. Jsou poznatelné podle typicky roztrhané slupky a jejich chuť je opravdu nezaměnitelná. Kvalitní české versus levné a bez chuti ze zahraničí Přestože se odborníci i spotřebitelé shodují, že české brambory a cibule jsou kvalitní a chutné, zemědělci bojují s levnými dovozy ze zahraničí. „Vloni využily supermarkety ekonomickou krizi, výkupní cena tak neodpovídala ani polovině nákladů na vypěstování kvalitních a zdravých českých brambor,“ přibližuje realitu zemědělec Smetana. Spotřebitelé se tak musí rozhodnout: kvalitní české potraviny nebo levné a bez chuti ze zahraničí. Čeští zemědělci nabízejí zákazníkům přímý prodej ze dvora, takže se každý může přesvědčit, v jakých podmínkách jsou brambory pěstovány.
Kontakt
Commservis.com, s.r.o.
Komunikační a PR agentura
Piletická 486/19
503 41, Hradec Králové
Telefon: +420 604 290 700
E-mail: info@commservis.com
http://www.commservis.com
Kontaktní manažer: Luboš Tomíček
Jednatel
Email: lubos.tomicek@commservis.com