Daně, poplatky i pokuty za provoz firemního vozidla. Jak je mít pod kontrolou?

Blíží se termín splatnosti zálohy na silniční daň za první čtvrtletí roku 2019. Víte o kolik procent si ji můžete u svého vozidla snížit a kdy ji nemusíte platit vůbec? Nezapomínáte odvádět rozhlasový poplatek za autorádia ve služebních vozech? A co pokuty za dopravní přestupky, zvládáte je hradit vždy včas?

Pokud jste si v letošním roce už stihli pořídit nový firemní automobil a použili jste ho pro podnikatelské účely, přihlášku k registraci k silniční dani musíte podat ve lhůtě splatnosti nejbližší zálohy. Termín za období leden až březen připadá na 15. duben. Splatnosti záloh na další tři čtvrtletí spolu se základními informacemi k silniční dani uvádí Finanční správa na svých webových stránkách. Silniční daň hradí provozovatel vozidla, tedy ten, kdo je uveden v technickém průkazu.

Téměř o polovinu nižší, nebo žádná daň

Roční sazba daně závisí u osobního vozu na objemu motoru, u nákladních automobilů je vypočítávána podle počtu náprav a součtu maximálních povolených hmotností na nápravy. Nezanedbatelnou proměnnou je též stáří vozu. V případě, že od první registrace vozidla k silničnímu provozu neuplynulo devět let, daň se vám sníží o 48 % v období 36 měsíců od první registrace, o 40 % po dobu následujících 36 měsíců a o 25 % v období dalších 36 měsíců. Naopak pozor u automobilů prvně registrovaných před rokem 1990. V tomto případě se vám daňová sazba o 25 % zvýší.

Od silniční daně jsou osvobozena vozidla do 12 tun mající alternativní pohon, tedy elektrický, hybridní, CNG, LPG a další. Tuto skutečnost upravuje § 3 zákona o silniční dani. Daňové přiznání je třeba však i u těchto automobilů každoročně do 31. ledna vyplnit a podat.

Poplatky v jednom balíku

Další zákonnou povinností pro podnikatele využívající vozidla pro samostatnou činnost je odvádět poplatek za autorádia. Ten činí 45 korun měsíčně. Starosti se silniční daní i rozhlasovým poplatkem můžete hodit za hlavu, pokud si vozový park zřídíte na operativní leasing. „Standardní součástí leasingových splátek je úhrada silniční daně a rozhlasového poplatku. Není tak třeba řešit výši sazeb ani termíny. Našim zákazníkům chceme agendu kolem provozu firemních vozidel co nejvíce odlehčit, proto si mohou do měsíčních splátek přidat i poplatek za dálniční známky. Ty jim pak s předstihem posíláme poštou,“ říká Jakub Novotný, Sales Team Manager společnosti Arval CZ, která patří mezi přední poskytovatele operativního leasingu.

Když vás nachytá policejní dron

Novou dálniční známku už máte pravděpodobně v současné době nalepenou na čelním skle, přesto při denním provozu vozidel se možná vy nebo vaši řidiči čas od času nevyhnete pokutě za dopravní přestupek. Policie je navíc stále důmyslnější. Nejen platnost dálniční známky, ale také použití bezpečnostního pásu nebo telefonování za jízdy začíná monitorovat pomocí dronů. „V Arvalu jsme připraveni vyřizovat také agendu spojenou s úhradou pokut za spáchané dopravní přestupky. Tato volitelná služba je našimi zákazníky hojně využívána,“ doplňuje závěrem Novotný.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz