Zlato první republiky

Zhlédli jste se v koníčku zvaném numismatika? Máte teď jedinečnou investiční příležitost svou sbírku rozšířit o vskutku výjimečný kousek. Je jím jedinečný a z pohledu rytecké práce naprosto výjimečný svatováclavský dukát z pera předních rytců Pražské mincovny. 

Jedná se o dukát s razidlem s unikátním motivem portrétu svatého Václava v přilbici z pera akademického sochaře Vladimíra Oppla, jenž byl v roce 1993 navržen do soutěže ČNB o podobu nové mince 1 Kč. Řízením osudu byl pro běžnou minci vybrán jiný návrh a tato podobizna Sv. Václava je ražena do kovu nejcennějšího, jímž je zlato.

Světová úroveň českého mincovnictví

Za řemeslnou dokonalostí číslovaných dukátů samozřejmě stojí Pražská mincovna, respektive mistrovská práce jejích rytců, kteří do každého razidla přenesli své nejlepší dovednosti. Jejich práce je němým svědectvím o světové úrovni, které dosáhlo mincovnictví. 

Tradice zahájená Aloisem Rašínem

S dukátem je spojená silná historická tradice sahající až do roku 1918 minulého století. O ražbu a rozšíření zlatých mincí s národními motivy: českým lvem a Sv. Václavem se totiž už tehdy zasadil první ministr financí Alois Rašín. Celkem bylo v té době vydáno pouze 1000 v ploše číslovaných dukátů, jež mohly získat osoby s mimořádnými zásluhami o československý stát. Číslo 1. obdržel první československý president T. G. Masaryk, který jej na sklonku svého života odkázal národu. Tuto vzácnost nevyčíslitelné hodnoty dnes najdete v Národním muzeu v Praze. 

Pražská mincovna navazuje na tradici

Na tuto tradici už v roce 2013 navázala právě Pražská mincovna, a to vydáním sta kusů číslovaných dukátů vyražených stejně pracným a časově náročným způsobem jako svého času. Tyto dukáty zákazník navíc získá i s razidlem, z nichž byly vyraženy. Dodává se však pouze razidlo té strany, na níž je unikátní číslo dukátu. Razidlo lícní strany nesoucí státní punc zůstává v mincovně a po vyražení posledního kusu se likviduje.

Reliéfní číslování

Proč je vlastně číslování dukátů tak důležité? Výjimečné je, že číslo dukátu je součástí razidla! Mince tak nejsou číslovány ručně na hranu. Reliéfní vzor čísla, jež vzniká během ražby, se následně nedá upravovat, a číslo vystupující z mince se tak stává součástí plastiky mincovního reliéfu. Taková mince se pak dá velmi těžko padělat a stává se tak významným bezpečnostním prvkem. 

Ceníte-li si výjimečnosti, pak mějte na paměti, že jeden vzácný dukát má ambice svým významem nahradit celou sbírku mincí.

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz